Originál grécke tzatziki

Recept na originál grécke tzatziky

Pripravte si vlastné domáce lahodné tzatziki s týmto jednoduchým a originálnym receptom z Grécka. 

Dokáže to naozaj každý, keďže som to dokázal urobiť aj ja. Nie som kuchár a neviem variť, no grécke jedlá ma dokážu inšpirovať a motivovať pri kuchynskej linke 🙂 Milujem grécku kuchyňu a čo vy?

Veľmi chutná omáčka tzatziki, ktorá sa takmer vždy podáva s gyrosom alebo souvlakmi. Môže sa tiež podávať s pečenými zemiakmi, akýmkoľvek mäsom a je prekvapivo osviežujúca ako dip na zeleninu!

Originál grécke tzatziki – recept

Najdôležitejšou ingredienciou pri príprave tohto dokonalého tradičného gréckeho krému – tzatziki – nie je nič iné ako vinný ocot!

Dajte si záležať na príprave.

Pre tento tradičný grécky recept je dôležité dodržať postup a vybrať vhodné ingrediencie tak, aby ste dokázali spraviť čo najlepšie tzatziki aj so slovenskými produktami.

Na prípravu originál gréckych tzatziki budeme potrebovať:

– 300g kyslej smotany minimálne 14% (ja používam Pilos kyslú smotanu z Lidla 18%)

– 1 šalátovú uhorku

– 1/3 strúčika cesnaku (ak vám je po cesnaku veľmi ťažko, skúste použiť cesnakové korenie z  JUSTu)

– 3PL vinného octu

– 1/4 zväzku kôpru, najemno nasekaný (dobrovoľné)

– 2PL olivového oleja (ideálne extra panenský olivový olej)

– štipku soli

– štipku korenia

 

Originál grécke tzatziki – postup

Na prípravu krému tzatziki budeme postupovať nasledovne:

1.krok:

– Uhorku ošúpte a nastrúhajte na strúhadle nahrubo

– Vložte do misky

– Pridajte štipku soli a jednu PL vinného octu

– Premiešajte a nechajte odstáť

2.krok:

– Pokiaľ necháte nastrúhanú uhorku odstáť, zoberte si druhú misku

– Zmiešajte smotanu, 1/3 strúčika cesnaku (pomletého), 2PL vinného octu a 3PL extra panenského olivového oleja

– Miešajte, kým sa tieto ingrediencie dobre nepremiešajú až pokým vznikne jemne krémová vrstva

3.krok:

– Zoberte misku s ostrúhanou uhorkou a vložte ju do tenkej kuchynskej utierky

– Následne poriadne uhorku vyžmýkajte, aby ste sa zbavili všetkej šťavy

– Pridajte vyžmýkanú uhorku do smotany a miešajte

– Dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti 🙂 

Kto má rád kôpor, môže pokojne pridať a vychutnať si skvelú chuť lahodného krému.

Prajem vám dobrú chuť 🙂 

Souvlaki-tzatziki-grécky šalát-DEVA SPORT ACADEMY

Inšpirujte sa aj vy touto stredomorskou kuchyňou a nechajte vášmu jazyku ulahodiť si nad skvelou chuťou tohto skvelého jedla. Týmto receptom som sa inšpiroval u gréckeho kulinárskeho majstra Akisa Petretzikisa.

Recepty z mojej gréckej kuchyne, ktoré sa vám budú páčiť

Bouyourdi
Grécke kuracie souvlaki
Aktívna alebo pasívna regenerácia? Čo je lepšie?