Grécke kuracie souvlaki

Recept na moje obľúbené grécke souvlaki

Pripravte si vlastné domáce kuracie souvlaki s gréckym šalátom alebo chlebom pita a lahodným krémom tzatziki s týmto jednoduchým receptom. 

Dokáže to naozaj každý, keďže som to dokázal urobiť aj ja. Nie som kuchár a neviem variť, no grécke jedlá ma dokážu inšpirovať a motivovať ku kuchynskej linke 🙂 Milujem grécku kuchyňu a čo vy?

Souvlaki sú jedným z najobľúbenejších jedál v Grécku, a to z dobrého dôvodu. Je plnené dobre pripraveným a ochuteným mäsom, zdobené omáčkou tzatziki, zabalené v lahodnej chrumkavej pite alebo len jednoducho podané s gréckym šalátom a inými dobrotami.

Je to na vás aké kombinácie si spravíte, veď predsa fantázii sa medze nekladú. Rád by som sa teda podelil o tento skvelý recept, v ktorom je dôležitá príprava mäsa ako aj postup procesu 🙂 

Grécke kuracie souvlaki – recept

Najdôležitejším krokom pri príprave tohto dokonalého tradičného gréckeho jedla – kuracie souvlaki – nie je nič iné ako marináda!

Marináda je tajnou ingredienciou v tomto recepte! Dajte si záležať na jej príprave.

Pre tento tradičný recept sú kuracie prsia najskôr marinované, aby nasiaklo všetky úžasné stredomorské chute, a potom sa griluje na vysokej teplote, aby bolo všetko chrumkavé, pekne sfarbené a šťavnaté. 

V rôznych receptoch sa píše nechať nakrájané kuracie kúsky v marináde minimálne hodinu pred grilovaním a dokonca niektorí odporúčajú nenechávať naložené mäso v marináde príliš dlho, aby nebolo priveľmi slané.

Mne sa osvedčilo nechať správne nakrájané kuracie kúsky v marináde z rána do obeda. Mäsko bolo výborne pripravené, chutilo fantasticky a o niečo lepšie, ako keď som to nechal iba hodinu. Záleží aj od množstva soli, ktoré do marinády dáte. Je potrebné si dať pozor, aby ste to nepresolili ako ja zopárkrát.

Grécke kuracie souvlaki – príprava marinády

Na prípravu marinády budeme potrebovať:

– 550 ml vody
– 1/2 citróna, prekrojeného
– 3 bobkove listy
– 1/2 zväzku petržlenovej vňate
– 1 PL sušeného tymiánu
– 1 PL medu
– 35 g soli
– 2 strúčiky cesnaku (rozdrvené rukou)
– 1 PL celého čierneho korenia

Ak pripravujete viac ako 2 kuracie prsia, tak logicky dávku prispôsobíte. Ja väčšinou robím z 1L vody marinádu na 4 – 5 kuracích pŕs.

Pridajte všetky ingrediencie do hrnca a nechajte variť. Prikryte hrniec pokrievkou. Keď nastane bod varu, nechajte 10 minút a vypnite. Aspoň hodinu nechajte odstáť.

Potom do marinády naložte kuracie mäso pokrájané na kocky a počkajte minimálne hodinu, aby mäso nasiaklo tú skvelú chuť. Ja odkladám večer mäso v marináde do chladničky a na druhý deň ho vytiahnem hodinu a pol pred grilovaním. 

Grécke kuracie souvlaki – postup pri grilovaní

Kúsky mäsa scedíme z marinády a osušíme kuchynskými utierkami. 

Pustíme rúru a rozohrejeme na 180 stupňov.

Následne napicháme kúsky kuracieho mäsa na špajdle. Medzi kúskami necháme vždy trochu voľného miesta.

Na plynový sporák položíme grilovaciu panvicu a necháme ju rozhorúčiť. Potom tam nalejeme trochu olivového oleja a uložíme pripravené mäso na špajdli na rozhorúčenú grilovaciu panvicu.

Kuracie mäso na špajdlách opečieme zo všetkých strán, asi 3 – 4 minúty.

Keď sú už zhnednuté, dáme ich do rúry na 5 minút.

A voualá! 

Grécke kuracie souvlaki sú hotové!

Podávame s chlebou pita, gréckym šalátom a omáčkou. Skvelé sú samozrejme aj s výbornou krémovou omáčkou tzatziki.

Souvlaki-tzatziki-grécky šalát-DEVA SPORT ACADEMY
Grécke souvlaki a šalát

Inšpirujte sa aj vy touto stredomorskou kuchyňou a nechajte vášmu jazyku ulahodiť si nad skvelou chuťou tohto chutného jedla. Týmto receptom som sa inšpiroval u gréckeho kulinárskeho majstra Akisa Petretzikisa

Moje obľúbené recepty z gréckej kuchyne, pre inšpiráciu

Bouyourdi
Originál grécke tzatziki
Aktívna alebo pasívna regenerácia? Čo je lepšie?